ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΕΤΡΑΘΑΛΑΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ!


Ένας μοναδικός Mακεδονικός Tάφος, με τέσσερις ταφικούς θαλάμους αυτή τη φορά, ήρθε στο φως εντός του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής Δικτύων Αποχέτευσης!


Το σημαντικό στοιχείο του νέου Μακεδονικού Τάφου, την ανασκαφή του οποίου διενήργησε η Αρχαιολόγος Αναστασία Γεωργιάδου, είναι ότι είναι τετραθάλαμος, αφού εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμη πλευρικούς θαλάμους που ανοίγονται στη βόρεια και νότια πλευρά του προθαλάμου! Πιθανότατα λοιπόν πρόκειται για οικογενειακό τάφο, που και οι 4 ταφικοί του θάλαμοι κατασκευάστηκαν μαζί και εξ αρχής, κάτι εντελώς μοναδικό!


Από το κεντρικό σκέλος με ύψος τοίχων 2,50 μ. έχει καταστραφεί η καμαρωτή οροφήΑντίθετα οι καμάρες των πλευρικών θαλάμων σώζονται σε άριστη κατάσταση. 


Στο εσωτερικό του νότιου πλευρικού θαλάμου υπάρχει λίθινο βάθρο, πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κλίνη του νεκρού ή της νεκρής. 

Η είσοδος του αντικρινού βόρειου θαλάμου προστατευόταν με φράγμα, από το οποίο διατηρείται η κατώτερη λιθόπλινθος. 


Ο δρόμος και η πρόσοψη του τάφου, που βρίσκονται στα ανατολικά, δεν στάθηκε δυνατό να ερευνηθούν στην παρούσα φάση. Όμως, όπως συμπεραίνεται από τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη η πρόσοψη αναμένεται να έχει μνημειακή διαμόρφωση με αετωματική επίστεψη


Το θυραίο άνοιγμα του προθαλάμου έκλεινε με ξύλινη θύρα ύψους 2,78 μ και πλάτους 1,30 μ. 

Ο τάφος δυστυχώς συλήθηκε κατά την αρχαιότητα, όπως οι περισσότεροι μακεδονικοί τάφοι. Ολόκληρα όμως αγγεία, λυχνάρια και ειδώλια, που περισυλλέχθηκαν από το εσωτερικό του προθαλάμου, οδηγούν στον συμπέρασμα ότι η κατασκευή του μνημείου έγινε στο πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ.!

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
σε ετοιμότητα για τη Μακεδονία, τον Αλέξανδρο και ολόκληρη την Ελλάδα
υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα
Ακολουθήστε μας:    
Blog     facebook    twitter    Google+     You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pages

Copyright © 2016 - | Macedonians.gr