ΤΩΡΑ - ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΞ ΣΚΟΠΙΩΝ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!



 Φρενάρουν οι εξελίξεις, το τηλεφώνημα και η τελική Συμφωνία στο Σκοπιανό για τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες, όπως δείχνει επίσημη Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, δηλώσεις του Ζάεφ, αλλά και οι νέες αποκαλύψεις Μιλοσόσκι, για δύο νέα αιτήματα της Αθήνας, που ουσιαστικά ανατρέπουν τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ: ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
 Πριν λίγο (7-6-2018) το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέδωσε την παρακάτω Ανακοίνωση, που αναβάλει για λίγο τη Συμφωνία, μέχρι να πάρει την γραπτή μορφή Συνθήκης:

 "Το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διαδικασίας επίλυσης της διαφωνίας ονόματος μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας, αναφέρει ότι το εγχώριο και διεθνές κοινό θα πρέπει να ενημερωθούν για τα ακόλουθα:

  Η καλή διάθεση αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του είδους, είναι απαραίτητο η καλή θέληση να μεταφερθεί από τις ομάδες εργασίας σε ένα κείμενο μιας συνθήκης, που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις βασικές παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών

 Η Δημοκρατία της "Μακεδονίας" επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη να οριστικοποιηθεί η διαδικασία ανά πάσα στιγμή"!


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ
  Από την παραπάνω ανακοίνωση, αλλά και από σχετικές δηλώσεις του Ζάεφ πριν λίγο, διαφαίνεται ότι η αναβολή γίνεται ουσιαστικά για 10 με 15 ημέρες, αφού ο Ζάεφ ανέφερε και πάλι πως το τηλεφώνημα θα γίνει σύντομα, αλλά με τις προϋποθέσεις της ανακοίνωσης του σκοπιανικού ΥΠΕΞ και υπογράμμισε τις δύο επερχόμενες ημερομηνίες που τον υποχρεώνουν να συντομεύσει: τη Διάσκεψη των Υπουργών της Ε.Ε. στις 25 και 26 Ιουνίου και την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. στις 28 - 29 Ιουνίου 2018.  

  Εάν όμως τα Σκόπια, όταν σταθεροποιηθεί και οριστικοποιηθεί το κείμενο της Συμφωνίας - Συνθήκης, δουν ότι δεν τους συμφέρει ή ότι δεν μπορεί να περάσει λόγω σφοδρών αντιδράσεων Προέδρου Ιβάνοφ και Αντιπολίτευσης V"M"ROθα επιδιώξουν αναβολή και νέες διαπραγματεύσεις αργότερα... 

 Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρο Γκιόρκγι Ιβάνοφ, ζήτησε γραπτώς τη Συμφωνία που υπάρχει ή θα υπάρξει, για να μπορέσει να τοποθετηθεί, λέγοντας πάντως εκ προοιμίου ότι δεν δέχεται το erga omnes...

ΔΥΟ ΝΕΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
 Εν τω μεταξύ, την ώρα των πολλαπλών Συλλαλητηρίων και λίγες ώρες πριν το αναμενόμενο για την Πέμπτη τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα για το κλείσιμο της Συμφωνίας και την υπογραφή της στην Μικρή Πρέσπα (δείτε εδώ), η Αθήνα κατέθετε αίφνης δύο νέα αιτήματα, που αφορούν την Γλώσσα και το πακέτο Δημοψήφισμα - Σύνταγμα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού των Σκοπίων!

  Όπως αποκαλύπτει (7-6-2018) και πάλι ο πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι, η Αθήνα ζήτησε χθες (6-6-2018) δύο νέα αιτήματα, που δεν ήταν στο πλαίσιο Συμφωνίας Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες (δείτε εδώ).

 Το πρώτο αφορά την μεταγραφή της Γλώσσας στον ΟΗΕ από "Macedonian" σε "Makedonski" σε λατινική γραφή και αμετάφραστο.

 Το δεύτερο ελληνικό αίτημα ανατρέπει κατ΄ ουσίαν τη Συμφωνία Κοτζιά - Ντιμιτρόφ (εδώ), ζητώντας να μην δοθεί πλέον προκαταβολικά στα Σκόπια (με την υπογραφή και μόνο της Συμφωνίας στις Πρέσπες) ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ (πριν καν δηλαδή αυτά προχωρήσουν σε Δημοψήφισμα και αλλαγή Συνταγματικής Ονομασίας) αλλά να γίνει πρώτα θετικό Δημοψήφισμα και αλλαγή Συντάγματος στα Σκόπια και μετά οι προσκλήσεις για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ!

   Τα δύο αυτά νέα αιτήματα, εάν είναι όπως τα λέει ο Μιλόσοσκι, και ιδίως το δεύτερο, φρενάρει τις εξελίξεις, γιατί η Αθήνα κάνει εμπροσθοβαρές το πακέτο, ζητώντας πρώτα το έμπρακτο "ΝΑΙ" των Σκοπίων στο Δημοψήφισμα (Κυβέρνησης, Αντιπολίτευσης και Σκοπιανών) και την αλλαγή στο Σύνταγμα και έπειτα θα άρει τα βέτο της!

   Τα αιτήματα αυτά, εάν αληθεύουν, ίσως να αναβάλουν την Συμφωνία τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε να μπορέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές εκλογές, χωρίς Συμφωνία και χωρίς "ενοχλητικά" Συλλαλητήρια, ανεμίζοντας τη "σημαία" της ...εξόδου από τα Μνημόνια...

  Να τι ακριβώς ισχυρίζεται ο Μιλοσόσκι:

"Μπορεί ο Zaev να υπογράψει όσα μπορεί να επιθυμεί η Ελλάδα;

Το κοινό αναρωτιέται γιατί ο Ζόραν Ζάεφ και οι σύμβουλοί του στις σχέσεις με την Αθήνα, Μαρίτσιτς και Μπασάνοβιτς δεν είναι στην ελληνική Μικρή Πρέσπα να υπογράψει μια συμφωνία για την αλλαγή του Συντάγματος και το όνομα;

Γιατί εκτός από το πακέτο των αποδεκτών ονομάτων "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και Εθνικότητα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"η Ελλάδα απέστειλε χθες δύο ακόμα αιτήματα, τα οποία δεν ήταν μέρος του πλαισίου της Συμφωνίας Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες:

1. Η γλώσσα δεν μπορεί να καταγραφεί σαν "Macedonian", όπως παρατίθεται τώρα στον ΟΗΕ, αλλά σαν "Makedonski" με λατινικά, χωρίς μετάφραση και

2. Η αλλαγή του Συντάγματος της "Μακεδονίας" δεν θα γίνει μετά την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τον Ιούνιο / Ιούλιο αυτό το έτος, αλλά η "Μακεδονία" πρώτα θα διοργανώσει Δημοψήφισμα με θετικό αποτέλεσμα, αλλάζοντας ταυτόχρονα το Σύνταγμα και στη συνέχεια αναμένεται να προσκληθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ..

 Η τρίτη επιλογή είναι να αναβληθεί η διαπραγμάτευση για αρκετούς μήνες.

Η στάση του Ζάεφ απέναντι σε αυτά τα αιτήματα είναι το εισιτήριο για την Μικρή Πρέσπα" καταλήγει ο πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pages

Copyright © 2016 - | Macedonians.gr