ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ ΤΩΝ ''ΓΕΝΝΑΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ'' ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ! Η άγνωστη ταινία για την εφιαλτική Βουλγαρική Κατοχή της Μακεδονίας



Έφυγε ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης στα 79 του χρόνια, ξεχωρίζοντας για τους μεστούς, πληθωρικούς και δυναμικούς του ρόλους.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Π. Κατσέλη. Στη σκηνή πρωτοεμφανίστηκε το 1961 με το έργο «Η Άνοδος του Αρτούρο Ούι» στο Θέατρο Τέχνης, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1960 με ένα μικρό ρόλο στην ταινία του Μ. Κακογιάννη «Ερόικα» και το 1962 έγινε για πρώτη φορά πρωταγωνιστής στην ταινία «Οι υπερήφανοι» του Α. Λαμπρινού. Όμως μόνο μετά από την εμφάνιση του στην ταινία του Β. Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο(1965)» εκτινάχθηκε η καριέρα του στα ύψη.

Έπαιξε σε 41 ελληνικές ταινίες ή συμπαραγωγές ερμηνεύοντας συνήθως δυναμικούς ρόλους σε περιπέτειες και αισθηματικά δράματα.
  Ανάμεσα σε αυτές τις ταινίες ξεχωρίζει και μία που αναφέρεται στην Βουλγαρική Κατοχή στη Μακεδονία μας, στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι άνανδροι Γερμανοί έφεραν ξοπίσω τους σαν "συμμάχους" τους παλαιούς Κομιτατζήδες της Σόφιας! Τότε η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πέρασαν τις πιο φρικτές μέρες της ιστορίας τους, αφού οι Βούλγαροι διέπραξαν εκεί μια αληθινή και άγνωστη Γενοκτονία, με θύματα 50.000 Έλληνες!


   Η ταινία "Γενναίοι του Βορρά" αφηγείται με λεπτομέρειες εκείνον τον βουλγαρικό εφιάλτη, που έζησε η Μακεδονία μας, ξεχασμένη, μόνη και αβοήθητη...


  Η ταινία ήταν παραγωγή της "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος" (φωτογραφίες), σε σενάριο Γιώργος Λαζαρίδη και Αντώνη Δαυίδ, προβλήθηκε το 1969-1970 και έκοψε 626.676 εισιτήρια, ερχόμενη στην 3η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες και έκτοτε εξαφανίστηκε...

 Η ταινία κυκλοφόρησε και σε DVD. Λόγω των σκληρών και αληθινών σκηνών της είναι απολύτως ακατάλληλη για ανηλίκους! Αξίζει όμως να την δουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, για να μάθουν με τι θηρία πάλεψε η Μακεδονία και οι Μακεδόνες! Για να μάθουν την ιστορία του ελληνικού ηρωικού βορρά!


   Ο Θεός να αναπαύει τον Γιάννη Βόγλη και όλους τους συντελεστές των ιστορικών ταινιών του Ελληνικού Κινηματογράφου, που διδάσκουν Ιστορία και δάκρυα...


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, εισβάλλουν στην ανατολική Μακεδονία και οι σύμμαχοί τους οι Βούλγαροι. Ένα κλιμάκιό τους, μ' επικεφαλής τον Στεπάν Ράικο, καταφτάνει και εγκαθίσταται σ' ένα χωριό της Δράμας, το Ροδονέρι.
  Κατ' αρχάς συλλαμβάνουν τον πρόεδρο του χωριού Μανώλη Δεβετζή ο οποίος υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του Παύλου Μελά κι είχε παλιούς λογαριασμούς με το βουλγαρικό κομιτάτο. Καθήκοντα προέδρου αναθέτουν σ' έναν παλιό συνεργάτη τους, τον προδότη Γρηγόρη Θεοφίλου, ενώ προβαίνουν σε φρικώδεις πράξεις, διώξεις, δολοφονίες, φυλακίσεις, τρομοκρατία και βιασμούς!
 Ο γιος του Δεβετζή, ο Νίκος (Γιάννης Βόγλης), που είναι τραυματίας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Αθηνών, μαθαίνει τα μαντάτα και δραπετεύει από τη γερμανοκρατούμενη πρωτεύουσα. Πηγαίνει κατ' ευθείαν στο χωριό του, μαζί μ' έναν φίλο του, τον δημοσιογράφο Βασίλη Άνθιμο (Πέτρο Φυσσούν), με πρόθεση να αναλάβει δράση. 
  Η κόρη του προδότη Θεοφίλου, η Κατερίνα, με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Νίκος, εργάζεται ως γραμματέας του Βούλγαρου διοικητή και χρησιμοποιεί τη θέση της για να μεταφέρει κρίσιμες πληροφορίες, μέσω του παπά του χωριού, στους συναγωνιστές του Νίκου. 
Όταν η ομάδα των "Ελεύθερων Ελλήνων της Μακεδονίας" καταλαμβάνει ένα βουλγαρικό τραίνο, ο Στεπάν αναλαμβάνει αυτοπροσώπως τη διοίκηση. 
  Στο μεταξύ, ο Νίκος μαθαίνει για το ρόλο της Κατερίνας στην υπόθεση του τραίνου κι ο έρωτάς τους αναθερμαίνεται. Τέλος, ο Νίκος και οι άνδρες του μπαίνουν στην πόλη και με τη βοήθεια των κατοίκων εκδιώκουν τους εισβολείς. Κατά την υποχώρηση των εισβολέων, σκοτώνονται πολλοί και μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής τους, ο Στεπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pages

Copyright © 2016 - | Macedonians.gr